Saturday, June 16, 2007

BEER AND APRICOT CLAFOUTIS

Zorra at the great "Kochtopf" (Spain) is organizing an event and round-up revolving around beer (see infos)...

Although, I didn't have much time to think about my contribution, I've come up with a seasonal recipe of my own which is easy to prepare and still highly satisfying.

This "Beer And Apricot Clafoutis" is just simply delicious and very comforting! The cooked batter is as it should be; moist, slightly elastic and nicely smooth. The fruits and brown sugar add a very interesting caramelly touch to it and the whole flavoring is just perfect as the beer brings a special dimension and light yeasty hints to the clafoutis (see infos). Gorgeous!

Beer is a real hammer when used with food! I love the way it combines with the sweet flavors of desserts and adds a little something special to them!...

~ Beer & Apricot Clafoutis ~
Recipe by Rosa @ Rosa's Yummy Yums

Serves 2-4

Ingredients for the fruits:
500g (or 8) Quatered Apricot
60g Light brown sugar
1 Tsp Ground cinnamon
For the batter:
150g Plain white flour (unbleached all-purpose flour)
5 Tbs Castor sugar
1/2 Tsp Salt
3 Large eggs (~53g)
190-200ml Strong beer

100ml Milk
2 Tsps Sallow thorn jelly (see infos)
1 Tsp Vanilla extract


Method:
1. Preheat the oven to 190°C (375°F).
2. Thouroughly butter a 22-25cm (10 inches) round pan or ovenproof skillet.
3. Arrange the apricot quarters on the bottom of the pan and sprinkle with the brown sugar and cinnamon.
4. In a mixing bowl, whisk together the flour, sugar and salt.
5. In a separate small bowl or large mixing cup, combine the eggs, milk, beer, sallow thorn jelly and vanilla extract.
6. Beat until thouroughly combined, then whisk into the flour mixture, smoothing ou the lumps.
7. Pour the batter over the fruit in the prepared baking pan.
8. Bake for 35 to 40 minutes or until a cake tester inserted into the center comes out clean.
9. Serve.

Remarks:
Instead of using apricots, you can easily replace them by quartered prunes, sliced peaches, sliced nectarines, berries or apples.
"Sallow Thorn" is called "Sanddorn" in German and "Argousier" in French.
You can use any beer of your choice, whether it is blond, brown, dark, without alcohol, flavored, native, export, etc... Use your imagination and take what fits your taste best!
Regarding this clafoutis' flavor, you could also add some orange-blossom water and/or some ground almonds if you wish to give this recipe a more "luxurious" touch.

Serving suggestions:
Eat warm or at room temperature as main course or for dessert.
You can also serve it with a scoop of vanilla ice cream, crème anglaise or/and whipped cream.

22 comments:

  1. Excellent ce clafoutis ...merci pour tes visites chez moi cela m'a fait très plaisir .Bon week end à toi .BISOU

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  2. Je n'ai jamais mis de bière dans un dessert, mais quand on voit le moelleux de ton gâteau, je me dis que je vais essayer.

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  3. wouaaaasw!!! j'en bâve!! ce qu'il doit être boooon!! biiiises micky

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  4. J'ai pensé à mettre de la bière dans un dessert, mais lequel? Voilà réponse trouvée, il ne reste plus qu'à m'exécuter, tant la texture me plaît à la vue de tes photos!

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  5. du clafoutis avec de la bière ?
    je demande a gouter !!
    tes photos me donnent envie !

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  6. Ton clafoutis est très beau et comme Mamina je n'ai jamais mis de bière dans les desserts à part les crêpes ou les beignets...
    Bon week-end!

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  7. Très original, la bière dans le dessert...j'y aurais pas pensé!

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  8. J'ai un clafoutis dans le four aux cerises mais la prochaine fois je le ferais aux abricots, le tien me donne trop envie ! Bon dimanche, bises !

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  9. Hummm comme il a l'air fin et délicieux ce clafoutis... Surtout avec l'arrivée des abricots!

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  10. oooh de la bière, j'imagine que ça doit bien alléger le gâteau! comme dans les crèpes!

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  11. Great invention, Rosa! I would have never thought about adding beer to a clafoutis on my own!

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  12. nos aieules utilisaient souvent la bière dans la pâtisserie, je m'en souviens.
    j'ai les abricots du jardin qui sont en train de mûrir, je testerai.

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  13. J'adore le clafoutis, j'adore les abricots. La bière je n'aime pas trop mais dans cette recette cela doit être génial. A tester c'est sûr!

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  14. COLETTE A PARIS: Merci à toi aussi! Le plaisir est aussi pour moi... Bises et à bientôt.

    MAMINA: Merci! La bière et les dessert vont vraiment bien ensemble! Tu devrais tester...

    MICKYMATH: Merci, Micky ;-P! Oui, effectivement, il était très bon. Bises...

    $HA: Merci beaucoup! Tiens-moi au courant du résultat...

    MOUNET: Merci! Il te faut aller tester cette recette ;-P...

    CHRIS: Merci, Chris! Et bien tu devrais essayer car ça se marie bien dans différents desserts... Bonne semaine!

    CARJA: Merci pour ta visite et ton gentil commentaire! En fait, ça existe...

    GUYLAINE: Merci! Je suis contente de te donner envie de tester autre chose. Bises...

    EOL: Merci pour ton commentaire et ta visite! A+...

    VICTORIA: Merci pour ton commentaire et ta visite! Ce clafoutis n'a pas été allégé mais sont goût a été renforcé...

    EVA: Thanks for your comment and for passing by! Believe me, it's really fine...

    MICHETTE: Tiens-moi alors au courant du résultat! Oui, la bière dans les desserts, c'est pas nouveau...

    MARIE FLO: La bière dans les desserts, c'est magique même si tu ne bois jamais cette boisson. Il faut juste aimer le goût de la levure, de malt et du houblon...

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  15. Hi Rosa,

    I would love to make this - it sounds wonderful! The only problem is that I have never heard of sallow thorn jelly or seen it in the shops (I live in Japan). Can I just leave it out or can you recommend a substitute?

    Thanks!

    Jo

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  16. JO: Thanks for visiting my blog and for your kind comment!
    You can either leave it out or replace it by apricot jam or mandarin jam... Cheers!

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  17. Thanks Rosa - I'll try it and let you know how it comes out!

    I really love your blog, it's really interesting. It's lovely to see pictures and read about cats, food and beautiful views!

    Jo

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  18. Jo: I'm looking forwards to hearing your comments and seeing how it looks!
    Thanks for your kind compliments regarding my blog! It makes me happy to know that you find it interesting :-D! Cheers...

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  19. Ca y est, c'est la saison des abricots, j'ai bien envie d'essayer!

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  20. MARIE: Tu me diras ce que tu en penses...

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  21. super ce clafoutis...dommage que ce n'est pas en français..

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  22. LORY: Merci! En fait, j'ai un traducteur dans la marge à droite après l'horloge violette et le compteur...

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